Ceny se teď zobrazují ve zvolené měně - EURO
Váš košík
0 produkty v košíku
€ 0,00
€ 0,00 s DPH
Úvodní stránka Blog Proč ho koupit a jak ho vybrat? Konvektomat od A po Z

Proč ho koupit a jak ho vybrat? Konvektomat od A po Z

Objevte svět profesionálního vaření s konvektomatem. Zjistěte, jak tato inovativní zařízení kombinují technologie trouby a páry pro dokonalé výsledky. Přečtěte si náš blogový článek a získejte hlubší porozumění tomu, jak konvektomaty přinášejí efektivitu a kvalitu do vaší kuchyně.

Technologie konvektomatu

Konvektomat je kuchyňský spotřebič, který umožňuje tepelnou úpravu pokrmů pomocí horkého vzduchu, páry nebo kombinace obou. Tento přístroj, který se dokáže pohybovat v teplotách od 30 do 300 °C, je ceněný pro svou schopnost úspory prostoru, času a nákladů. Díky jeho možnostem šetrnější úpravy jsou pokrmy často chutnější a výživnější.

Princip fungování

Stálý přívod čerstvé páry do varného prostoru za současné přítomnosti horkého vzduchu rozšiřuje možnosti přípravy pokrmů. Umožňuje vaření v páře, pečení, grilování, smažení i kynutí. Teplo se do potravin přenáší účinněji, když se na jejich povrchu kondenzuje vodní pára. Tento princip umožnil v roce 1976 zrod prvního konvektomatu, který se stal revolučním pomocníkem v kuchyni. 

Vzduch se ohřívá a chladne mnohem rychleji než voda (zvláště v kapalném skupenství). Ačkoli však vzduch rychle reaguje na vnesené teplo, zahřátý vzduch dokáže toto teplo jen špatně předávat. Potravinářští technologové si uvědomili, že se teplo do potravin přenáší mnohem rychleji a účinněji, když se na vnějším povrchu potravin kondenzuje vodní pára, než když kolem nich pouze cirkuluje horký vzduch. Zjednodušeně řečeno, přítomnost vlhkého vzduchu při přípravě jídla vyrovnává tepelné přechody.

Pokročilé technologie a automatizace

Moderní konvektomaty, jako je například iCombi Pro od značky Rational, jsou vybavené pokročilými funkcemi a certifikací Kiwa. Tyto "chytré" spotřebiče dokáží automaticky informovat o různých stavech a chybách, jako je nedostatek vody nebo nefunkčnost topné spirály. Automatizace umožňuje konvektomatu pracovat bez obsluhy, například přes noc, což dále snižuje nároky na personál.

Údržba a servis

I přes pokročilé funkce je důležitá pravidelná údržba konvektomatu. Kuchař Karel Heverle z MASO-PROFITu zdůrazňuje nutnost pravidelného mytí, péče o gumová těsnění a čištění filtrů, trubek a žlábků. Pravidelný servis a preventivní kontroly přispívají k dlouhé životnosti a skvělému výkonu přístroje.

Patero výhod konvektomatu

  1. Zastupitelnost: Konvektomat nahradí troubu, gril, fritézu, mikrovlnnou troubu a holdomat, čímž šetří prostor.
  2. Nižší náklady: Ušetříte za koupi dalších spotřebičů a za energii a vodu, kterou by tato zařízení spotřebovala.
  3. Kapacita: Velké konvektomaty dokáží na minimální ploše zpracovat až 120 kilogramů suroviny, což zvyšuje produkci bez ústupků na kvalitě.
  4. Regulace a automatizace: Moderní konvektomaty umožňují detailní nastavení a kontrolu úpravy pokrmů, což usnadňuje práci a zvyšuje přesnost.
  5. Kvalita pokrmů: Díky šetrné úpravě kombinací horkého vzduchu a páry zůstávají pokrmy šťavnaté a bohaté na živiny.

Jak vybrat konvektomat?

Stejně jako u dalších spotřebičů, je i u konvektomatu dobré dbát na výběr optimálního modelu pro vaše potřeby. Základní kritérium je množství pokrmů, které budete zpracovávat a velikost prostoru, který v kuchyni máte, přičemž platí, že snaha ušetřit se paradoxně ne vždy vyplácí. Novější a dražší typy přístrojů si na sebe díky úspoře nákladů dosažené automatizací brzy vydělají. Pokud hledáte více informací k výběru nejlepšího modelu, zkuste si pročíst třeba tento článek https://www.arecenze.cz/konvektomaty/.

Konvektomat představuje skvělou investici, která s sebou nese řadu výhod. Jeho pořízení může být sice nákladnější, ale dlouhodobé přínosy a úspory, které přináší, tuto počáteční investici více než vyrovnávají. Nabízí se několik možností, jak si konvektomat pořídit: můžete využít vlastní prostředky, jako jsou hotovost nebo peníze na bankovním účtu, nebo se rozhodnout pro nákup na splátky, které nabízíme. Další možností je využití cizích prostředků, jako je úvěr, ale doporučujeme důkladně srovnat nabídky, než se pro tuto možnost rozhodnete.

Nyní stačí už jen konvektomat poptat. 

Související produkty

Konvektomat Rational iCombi Classic 10-1/1 E (400V)

Katalogové číslo: 7225544
Výrobce: RATIONAL
Pracovat každý den naplno, posouvat hranice svých možností a přesto zůstat kreativní, produkovat velké množství jídel, splňovat vysoké...

Konvektomat Rational iCombi Classic 6-2/1 E (400V)

Katalogové číslo: 7225543
Výrobce: RATIONAL
Pracovat každý den naplno, posouvat hranice svých možností a přesto zůstat kreativní, produkovat velké množství jídel, splňovat vysoké...

Konvektomat Rational iCombi Classic 10-1/1 G (plyn)

Katalogové číslo: 7225550
Výrobce: RATIONAL
Pracovat každý den naplno, posouvat hranice svých možností a přesto zůstat kreativní, produkovat velké množství jídel, splňovat vysoké...

Konvektomat Rational iCombi Pro 20-1/1 G (plyn)

Katalogové číslo: 7225540
Výrobce: RATIONAL
Kdo chce stanovit nové standardy, musí přemýšlet jinak. Pečení, restování, grilování, vaření v páře, fritování, pošírování. Vše jde přece...

Konvektomat Rational iCombi Pro 10-1/1 E (400V)

Katalogové číslo: 7225531
Výrobce: RATIONAL
Kdo chce stanovit nové standardy, musí přemýšlet jinak. Pečení, restování, grilování, vaření v páře, fritování, pošírování. Vše jde přece...

Konvektomat RATIONAL iCombi Pro 10-1/1 E AutoDose

Katalogové číslo: 7225531AD
Výrobce: RATIONAL
Zařízení iCombi Pro s iCareSystem AutoDose, zcela nový autonomní systém čištění pro stolní zařízení iCombi Pro. Použití kartuší RATIONAL...